Turismul medical, potentialul nexploatat din pietele europene?

Pacienții europeni călătoresc din ce în ce mai mult internațional pentru că prețul serviciilor de sănătate crește, iar listele de așteptare sunt din ce în ce mai lungi. O clinică sau spital care poate oferi calitate combinată cu costuri mici, timp scurt de așteptare și condiții similare celor din clinicile occidentale, are șanse mari să dezvolte un nou segment de clienți. În România, turismul medical a crescut puternic în ultimii ani, ajungând la 10% din numărul total al clienților hotelurilor din orașele mari după cum arată o analiză a lanțului Ibis Continental Hotels.

Care sunt motivele turismului medical?

Prețul

Pentru europenii care călătoresc în afară țării pentru tratamente medicale, costurile mai mici sunt motivul principal. Prețurile în Europa Centrală și de Est pot fi la jumătate față de cele în Europa de Vest.

Fii transparent atunci când expui prețurile. Prezintă clar ce tratamente și îngrijiri sunt acoperite de preț.

Servicii de calitate

Serviciile de calitate sunt modalitatea principala prin care poți atrage clientela străină. Chiar dacă prețul este principalul motiv pentru care pacienții aleg o destinație în afară țării, calitatea este un factor important atunci când se selectează destinația. Diplomele, certificările pentru clinici, spitale, doctori sau asistente, joacă un rol foarte important în alegerea destinației sau serviciului medical.

  • Angajează personal medical professional și furnizează informații detaliate despre el în materialele de marketing

  • Oferă atenție personalizată pentru nevoile clienților dvs, aranjează transportul și transferul de la aeroport sau către clinică. În plus, fii atent la serviciile ante sau post tratament, cum ar fi consultația online sau follow up în țara de origine.

  • Gestionează cu grijă așteptările clienților. Încearcă să eviți diferențele între așteptări și serviciul oferit printr-o comunicare cat mai bună.

Accesul

Pe lângă preț și calitate un alt factor major în turismul medical este accesul la tehnologie sau accesul rapid la tratament medical sau chiar acces la tratament medical interzis în țară de origine.

Investește în cele mai noi tehnologii pentru a crește șansele de a atrage turiști medicali

Informații clare

Informații clare despre facilități, angajați și tratamente sunt cruciale în câștigarea încrederii clientele străine. Cum cei mai mulți dintre pacienți caută informații online, un site de calitate cu informații clare este de cea mai mare importantă.

Limba

Comunicarea clară este foarte importantă în turismul medical, cea mai mică neînțelegere poate avea consecințe serioase. Competențele lingvistice pot juca un rol major în alegerea destinației și serviciilor

Asigură-te că angajații tăi vorbesc engleza sau stăpânesc bine limbajul de specialitate. De asemenea, poți oferi servicii profesionale de interpretariat și poți comunica existența lor pe site.

Profilul turistului

Clientela străină poate avea orice vârstă. Însă, de multe ori turiștii medicali aparțin unui grup cu un venit mai mare și pot avea un însoțitor. O dată ce au decis să primească un tratament medical în afară țării, există o probabilitate mare să mai facă asta o dată și să recomande serviciul unui prieten sau rudă.

Ce piețe europene oferă oportunități pentru turismul medical?

Piața pentru serviciile medicale este în plină creștere în următorii ani. Creșterea este generată de costurile serviciilor medicale în Europa de vest (sau SUA), costul redus al serviciilor medicale în Europa Centrală și de Est, costul mic al zborurilor și  accesul rapid la informație despre serviciile medicale prin mediul online.

Din 2017, unul dintre cele mai mari târguri de turism al Europei, ITB Berlin are o secțiune specială de Turism Medical. Această ilustrează interesul crescut pentru turismul medical printre consumatorii europeni.

Tratamente populare

Cele mai comune tratamente pe care le caută pacienții sunt tratamentele dentare, cosmetice și tratamente alternative. Procedurile medicale dentare variază de la venere până la albire dentară, coroane și implanturi. Alte tratamente acoperă proceduri cu botox, facelifts sau micșorarea stomacului.

Europa de Nord și de Vest sunt piețe sursă importante

Țările din Europa de Vest sunt principala sursă pentru turismul medical. Printre țările cheie Germania, Franța, Italia și UK. Dintre țările nordice Olanda sau Danemarca au un potențial mare pentru turismul medical. În aceste țări costul tratamentelor medicale este relativ ridicat, făcând atractivă alternativa tratamentului peste hotare.

Pentru că turismul regional acoperă o bună parte din turismul medical, targetează și turiști din regiune.

Turismul medical în UE este stimulat de legislația europeană pentru sănătate. Astfel conform Directivei  2011/24/EU, cetățenii UE au dreptul să acceseze servicii medicale în orice țară europeană. Acest lucru face tratamentul peste hotare extrem de atractiv pentru țările în care costurile sunt relativ ridicate.

Toubik este o agenție de internaționalizarea produselor și serviciilor. Dacă dorești să atragi clienți străini pentru serviciile tale, contactează-ne.