Ești pregătit pentru clienți internaționali?

Numărul turiștilor străini în România a crescut constant în ultimii ani. În noul context european, România are mai multe șanse de a fi vizibilă și de a se promova turiștilor internaționali. Turismul de tip inbound permite operatorilor de turism să își diversifice piețele și să acceseze noi arii de business care să le echilibreze portofoliul, un mai bun management al sezonalitatii, noi canale de distributie, cheltuieli per turist mai mari.

Inainte de a incepe promovarea catre turisti de tip inbound cunoasterea pietei si adaptarea produsului la pietele vizate sunt esentiale. Pentru lansarea produsului in piata internationala verificati ca ati trecut urmatoarele 6 etape:

 • Investește într-o cercetare de piață pentru a descoperi piețele internaționale în care produsul tău /serviciul tău poate fi vândut.
 • Dezvoltă produsul/serviciile – verifică cum poți să-ți pregătești produsul pentru o anumită piață. În unele cazuri e posibil să ai nevoie de modificări ale produselor și serviciilor Sau poți descoperi că produsele actuale se potrivesc unui anumit segment sau tip de vizitatori sau că le poți oferi ca parte a unui pachet.
 • Cunoaște-ți competiția. O dată ce ai aflat care este piață targetata, rezervă-ți timp să afli care îți sunt competitorii și ce oferă pentru același segment de piață, precum și prețurile practicate.
 • Conectează-te local. Contactează centrele de informare turistică și asigura-te că ești prezent în materialele disponibile.
 • Dezvoltă un marketing plan internațional pentru a-ți promova business-ul printr-un mix de canale de distribuție. Fiecare piață are specificul ei de consum, prin urmare canalele pot avea o pondere diferită sau pot fi sensibil diferite. Targeteaza vizitatorii din acea piață cu mesaje cultural adecvate. Adaptarea materialelor pentru piață targetată este foarte importantă, nu doar “translatarea” mesajului din piața locală. Scandalul recent pe care l-a provocat o campanie Dolce & Gabbana în China este un accident de comunicare pe care nu doriți să-l întâmpinați într-o piață străină.
 • Alocă resurse și administrează-le!

Răspunzând la câteva dintre întrebările de mai jos, poți evalua parțial dacă ești pregătit pentru internaționalizarea produsului tău:

 • Ești cunoscut în piața locală? Șansele de reușită sunt mai mari pentru business-urile deja recunoscute în piață domestică
 • Înțelegi nevoile piețelor internaționale? Ia în considerare stilul de călătorie, motivațiile, așteptările, limba și diferențele culturale ale vizitatorilor internaționali.
 • Înțelegi distribuția pe canalele online? E important să știi și să distribui online produsele/serviciile tale. Site-urile care au conținut generat de useri (de ex TripAdvisor) pot influență mult alegerea turiștilor
 • Ai mecanisme de rezervare și de plata potrivite pentru vizitatorii internaționali?
 • Ești familiar cu sistemul de distribuție internațional? (tur operatori de tip inbound, agenți de travel, agenții de rezervare hotelieră etc.)
 • Ești pregătit să lucrezi cu parteneri? Dacă lucrezi cooperativ cu alte business-uri locale pentru a furniza o experiență mai bună, poți avea o șansă mai mare de a atrage turiști internaționali.
 • Folosești limba pieței în care dorești să targetezi vizitatori?

Construind baze solide în toate aceste arii, puteți ulterior să va promovați internațional. Toubik a publicat recent Ready for Internațional Visitors – un instrument de diagnostic online care evaluează capabilitatea business-ului dvs. de a atrage turiști străini, fie că sunteți la început de drum sau că extindeți activitățile deja existente. Chestionarul acoperă trei arii importante pentru orice afacere: market research, produs, marketing. Puteți completa chestionarul și verifica scorul de internaționalizare pe toubik.com/scor-internationalizare.