10 motive pentru a creşte performanţa prin marketing automation şi chatboti

Competiţia pentru oaspeţi este o provocare permanentă în sectorul Horeca, atât în sezon dar mai ales în extrasezon. Pe lângă achiziţia de clienţi business-urile din această arie se confruntă cu dificultăţi legate de productivitate, costul forţei de muncă şi disponibilitatea acesteia. Astfel că automatizarea pare soluţia cea mai bună pentru a oferi o rezolvare punctuală dar şi un mod de a asigură procese de business consistente.

Automatizarea oferă informaţii valoroase despre comportamentul utilizatorului şi ajută la targetarea efectivă în momentul potrivit al ciclului de cumpărare. Informaţia precisă şi imediată este un factor major, mai ales într-o industrie sensibilă la preţ şi competitivă. Rezultatul este o mai bună experienţă a clienţilor per ansamblu, reducerea costurilor cu resursele umane şi o experienţă personalizată.

Chatbotii, de exemplu, pot ajuta hotelurile în arii diferite de activitate. Ei pot asista oaspeţii cu informaţiile sau cu ofertele potrivite. Astfel, personalul hotelului se poate concentra asupra activităţilor mai complexe. În plus, chatbotii sunt de multe ori mult mai efectivi în termeni de cost şi rapiditate decât resursele umane. Ei pot fi programaţi să vorbească în limba utilizatorului, acoperind clientela străină a hotelului. Companii precum Expedia.com, Kayak, Hyatt Hotels şi Booking.com au lansat deja boţi care ajută călătorii să-şi rezerve hotelul.

Chatbotii se pot dezvolta pe aplicaţii de mesagerie precum Facebook Messenger, Slack, Skype sau pe site-ul propriu. Gartner estimează că până în 2020 chatbotii vor furniza 85% din serviciul clienţi.

Iată câteva motive pentru care marketing automation şi chatbotii sunt cuvantele cheie pentru orice business Horeca în 2019.

  1. 1. Există deja 1.3 miliarde de utilizatori activi în fiecare lună pe Facebook Messenger, iar pe Skype 300 de milioane. La nivel global, mai mulţi utilizatori folosesc Messenger apps decât social media. 42% dintre consumatori folosesc deja asistenţi digitali, iar 53% sunt milennials (PwC). Este o urmare logică să foloseşti acest canal pentru a creşte numărul de rezervări directe.
  2. Timpul de răspuns pentru utilizatorii Facebook Messenger este instant. Astfel se eficientizează serviciul clienţi şi se poate îmbunătăţi percepţia asupra brandului.
  3. Performanţă: Messenger marketing are peste 70% rată de deschidere şi aprox. 50% rată de clic. O performanţă extraordinară, dacă ne raportăm la un alt canal de engagement cu rezultate bune-email marketing-unde open rate-ul mediu poate fi între 25%-30%.
  4. Chatbotii sunt disponibili în orice interval orar, 365 zile pe an. Acest lucru reduce drastic timpul pentru taskuri repetitive şi costurile aferente.
  5. Cu chatbotii şi marketing automation poţi scala operaţiunile fără o creştere proporţională a costurilor. O dată setat un flow pentru marketing automation, costul operaţional va fi acelaşi, fie că vei deservi o persoană sau 1000.
  6. Poţi oferi clienţilor informaţia potrivită, la momentul potrivit
  7. Personalizarea experienţei clientului fără costurile resursei umane
  8. Colectare lead-urilor: se pot rula campanii automate de strângere de leaduri
  9. Colectare automată de review-uri. Un sistem automat te poate ajuta să-ţi construieşti reputaţia online adresând clienţii care au făcut check-out

Automatizare campanii de email, sms, push notification. O mare parte dintre acţiunile pe care le performează un utilizator de-a lungul lifecyle-ului client sunt previzibile, prin urmare comunicarea în diferite momente şi canale poate fi automatizată. Folosirea unui singur soft centralizator pentru a gestiona campaniile email, sms, push, social media, landing page-uri şi pentru a analiza comportamentul oaspeţilor ajută la statistici mai precise, o mai bună segmentare şi targetare şi duce la creşterea numărului de lead-uri, rezervări precum şi alte tranzacţii cross-sell şi upsell. Comunicarea automată este un mod mai eficient de a rămâne în contact cu oaspeţii.